Evészavarok és testképzavarok

ISBN: 978 963 87348 9 1

Terjedelem: 522 oldal

Méret: 165 x 240 mm

Kötészet: cérnafűzött, keménytáblás

Fogy. ár: 4500 Ft

Olvasson bele!

 

 

 

Az evészavarokat tárgyaló első hazai tanulmánykötetek másfél évtizede jelentek meg, 2000-ben pedig napvilágot látott egy részletes monográfia. Azóta megszaporodtak az emberek (nők, férfiak, s ma már egyre több esetben gyermekek!)  testükkel,  tápláltságukkal és alakjukkal kapcsolatos aggodalmai. Két évtizede a hazai közvélemény még nem is ismerte a bulimiát – ma már szinte heti rendszerességgel számolnak be híradások a változatos testkép- és evés zavarokról: megjelent a falászavar, az izomdiszmorfia, az Adonisz-komplexus, az orthorexia nervosa, azaz az egészségesétel-függőség, a purgáló zavar, s mind gyakrabban találkozunk különböző gyermek- és serdülőkori, illetve sportolói evészavarformákkal is.

A kötet bemutatja az evés- és a testképzavarok régi és újabb típusait, kialakulásuk biológiai és a pszichológiai hátterét, társadalmi és kulturális tényezőit, s számot ad a terápiás módszerekről is. Bízunk benne, hogy a 39 fejezetben összefoglalt információk hasznos tájékoztatást jelentenek mind az evés- és testképzavarokkal foglalkozó szakemberek, mind a betegek, mind a hozzátartozóik számára.

A fejezetek szerzői a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciójának tagjai, a kötet szerkesztői: Dr. Túry Ferenc, a szekció elnöke és Dr. Pászthy Bea, a szekció titkára.